Givrajul

O mare parte a accidentelor și incidentelor petrecute cu aeronave de mici dimensiuni se datorează tratării cu neglijență sau a necunoașterii fenomenelor meteo periculoase zborului.

Unul dintre aceste fenomene îl reprezintă givrajul, manifestat prin depunerea de gheață pe corpul aeronavei (fuselaj, aripi, ampenaje, prizele de admisie ale motoarelor). Această depunere are loc, în special, pe elementele expuse vântului şi pe cele având părţi unghiulare (borduri de atac, vârfuri de antenă, nituri etc.). Fenomenul reduce semnificativ siguranța zborului prin:

  • reducerea performanțelor aerodinamice (scăderea forței portante, creșterea rezistenței la înaintare)
  • o scădere a puterii motoarelor sau chiar oprirea acestora
  • creșterea în greutate a aeronavei și modificarea centrajului
  • obturarea tubului Pitot sau a prizelor de presiune
  • degradarea calității comunicațiilor și a sistemelor de navigație datorită depunerii de gheață pe antene
  • reducerea vizibilității prin depunerea gheții pe parbriz

Pentru ca givrajul să se producă sunt necesare două condiții:

  • existența umezelii
  • temperatura trebuie să fie la sau sub nivelul de îngheț.

Răcirea aerodinamică poate coborî cu câteva grade temperatura structurii aeronavei sub cea a mediului înconjurător, acest lucru permițând formarea gheții pe suprafețe, chiar și în condiții de temperatură mai mare decât cea de îngheț. Prin urmare, măriți atenția în situația zborurilor efectuate la temperaturi exterioare în jurul a 5oC și în condiții vizibile de umezeală. Condițiile cele mai favorabile formării gheții pe suprafața aeronavei se găsesc în apropierea bazei superioare a norilor, deasupra nivelului de îngheț în interiorul norilor stratiformi cu grosime mare sau în condiții de ploaie suprarăcită. Givrajul se poate produce la înălțimi de până la 5000 feet peste nivelul de îngheț, mai sus de acesta picaturile de apă fiind deja înghețate.

Givrajul poate lua diferite forme; givrajul transparent, givrajul sub formă de brumă, givrajul sub formă de chiciură sau givrajul sub formă de gheață opacă. Dintre toate aceste forme, cel mai periculos pentru zbor este givrajul transparent.

Dacă aeronava nu este prevăzută cu sisteme antigivraj sau de degivrare, folosiți toate informațiile disponibile pentru a vă planifica zborul în așa fel încât să ocoliți zonele cu givraj. Zborul în condiții de givraj cunoscute este interzis dacă aeronava nu este certificată pentru zborul în aceste condiții.

Înainte de decolare, verificați întotdeauna dacă suprafețele aeronavei sunt curate. În scopul menținerii parametrilor aerodinamici, atât gheața, cât și orice alt fel de contaminare, vor fi îndepărtate de pe aripi și celelalte suprafețe portante înainte de zbor. În situația în care rulați sau decolați în condiții de temperatură apropiata celei de îngheț, evitați stropirea cu apă sau noroi a suprafețelor, întrucât acestea vor îngheța cu siguranță.

Verificați, înainte de rulajul pentru decolare, ca suprafețele de comandă să se miște ușor și pe toată cursa. În condiții de givraj, folosiți sistemele anti-givraj sau de degivrare, așa cum este recomandat. Dacă eficiența acestora nu este corespunzătoare, schimbați cursul sau altitudinea de zbor pentru a ieși din zona de givraj cât mai repede cu putință, chiar și dacă sunteți nevoiți să efectuați un viraj de 180opentru aceasta.

Dacă sesizați depunere de gheață pe suprafețe, asigurați un ușor excedent de viteză pentru a evita angajarea aeronavei la viteze mai mari decât cea normală și evitați manevrele bruște. Așteptați-vă la indicații incorecte ale instrumentelor bazate pe presiune, dacă tubul Pitot nu este prevăzut cu sistem de încălzire.

Pe cât posibil, evitați norii cumuliformi, deoarece în interiorul acestora este foarte probabilă formarea givrajului transparent. Fenomenul poate apărea la orice altitudine situată peste nivelul de îngheț. Evitați zborul în sau aproape de zona superioară a norilor stratiformi. Dacă sesizați fenomenul de givraj în norii stratiformi, puteți ori să coborâți la o altitudine cu aer mai cald, peste nivelul de îngheț, ori să urcați peste baza norilor, într-o zonă cu aer mai rece, sub nivelul de îngheț cu până la -10o. În situația în care coborâți, luați în considerare relieful de dedesubt. Nu întotdeauna acesta vă permite să coborâți suficient de mult pentru a intra într-o zonă cu aer mai cald.

Cea mai mare rată de acumulare a gheții pe suprafața aeronavei se întâlnește într-un mediu cu picături de apă suprarăcită, așa-numita ploaie care îngheață. Indiferent dacă urcați sau coborâți faceți acest lucru cât mai repede cu putință, în scopul evitării acumulării unei cantități prea mari de gheață pe suprafața aeronavei. Acest lucru va duce la deteriorarea semnificativă a parametrilor de zbor ai acesteia.

Depunerea de gheață pe ampenajul orizontal poate duce la angajarea acestuia sau la limitarea cursei profundorului. Dacă suspectați depunere de gheață pe ampenajul orizontal, măriți viteza de apropiere și evitați utilizarea flapsului.

Cuplați întotdeauna sistemul de încălzire al carburatorului în situația zborurilor în zone cu givraj. Depunerea de gheață în carburator sau pe prizele de admisie ale motorului se poate produce și la temperaturi pozitive relativ ridicate în condiții de aer umed.

Acestea ar fi doar câteva observații despre acest fenomen cu adevărat periculos pentru zbor.

Sursa foto: http://tinyurl.com/66bld85

Comments

  1. Ionut

    Minunat blog !
    Explicaţiile precise impletite cu trăirile personale dau savoare lecturii.
    La multe post-uri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.